asd asdsa f
Uncategorized

Dag van de Dialoog over het onderwerp ‘Thuisgevoel’

0 28

Met de klompen nog aan, de beker op onze schouders en de cheque trots in onze midden keerden we 6 november opgetogen terug van Madurodam. Iedereen moest natuurlijk weten dat we de 1-ste prijs hadden gewonnen bij Landelijke Eigenwijze buurten verkiezing van de wijkalliantie. Het duurde daarom even om na alle indrukken van deze geweldige dag samen met onze gasten Mariam en Mo om te schakelen naar het onderwerp van de dialoog: “thuisgevoel”. Maar toen Christel, onze gespreksleider, begon voor te lezen, zette -onder het genot van Turkse broodjes, olijven en zelfgemaakte jam- de luistermode in. Tijdens de dialoog ben je namelijk meer aan het luisteren dan aan het praten en met name discussiëren is uit den Boze.

Er werd gesproken over waar je je thuis voelt en waarom dat zo is. De dromen over het ultieme thuisgevoel werden gedeeld. En ten slotte over wat je zelf zou kunnen doen zodat je je meer thuis voelt. Samengevat, je voelt je thuis:
… als je je gewaardeerd voelt in de samenleving,
… op de plaats waar familie en vrienden zijn
… bij je ouders
… als medemensen in je geïnteresseerd zijn en je waarderen om wie je bent
… als je je lekker voelt in eigen lijf
… omringt door diegenen van wie je houdt
… binnen de bordjes bebouwde kom van Arnhem, in je eigen huis
… als de buurman jou spontaan en oprecht vraagt hoe het met je gaat ongeacht je kleur of herkomst

Eigenlijk alle gespreksdeelnemers deelden dat het thuisgevoel niet komt vanuit fysieke omstandigheden maar alles te maken heeft met de mensen om je heen. Een ervaring die sterker is wanneer je uit een ander land komt of tijdelijk in een ander land hebt gewoond.

Toen het gesprek was afgelopen en de kaarsjes uitgeblazen, overheerste een goed gevoel en kregen de deelnemers een kleine versie van de klopjes. Bij gespreksleider hangen deze nu boven haar bureau bij de Volkshuisvesting. Thuisgevoel is namelijk iets dat je overal mee naartoe wilt nemen en het liefst aan iedereen die dit niet voelt, wilt uitdelen. Ten minste dat hoop ik,

Christel en Sten en alle anderen “bedankt”

P.s: De eerste prijs van €2.500,- gaan we besteden aan een lucht-kussen-feest/spectakel op Vaderdag 19 juni 2011 te Sonsbeek onder het motto: “samen leven is, is samen springen”.

About the author / 

Rob van Sprang

Leave a Reply