asd asdsa f
Uncategorized

27 Oktober: Van Abram tot Ibrahim/Abraham

0 26

“To all the children off Abraham -Moslim, Christen of Jood of…., een liefdevol offerfeest”

Moslims herdenken Ibrahim, zijn zoon en hun daad/offer aan God, door het offerfeest. Zij slachten dan net als hij, toen God Ibrahim zoon spaarde, een bokje (of als dit ff wat lastig is, een lam)! Hoewel dat dit niet door alle gelovigen zo uitgebreid en jaarlijks herdacht wordt, is het wel zo dat het verhaal van/over Ibrahim/Abraham -wat vader van vele volkeren betekent- erg veel overeenkomsten kent. Echter, welke betekenis het verhaal krijgt -ofwel hoe het verhaal geïnterpreteerd wordt- is verschillend. Zo zijn er mensen die van mening zijn dat God toen al wist dat Hij zou instemmen Zijn Zoon Jezus te laten gaan; offeren, en zijn er mensen die totaal niet gelovig zijn en zich toch kunnen verplaatsen in Abraham juist omdat zij hun zoon zijn verloren bijvoorbeeld als militair. Je zou dus kunnen veronderstellen dat het verhaal een universeel menselijk karakter heeft en daarom niet alleen vanwege Abrahams band met en vertrouwen in God een blijvende indruk heeft achtergelaten in de menselijk geest.

Dit geldt zeker als je kijkt naar Abrams (dat is de naam die hij bij geboorte kreeg) roeping, de stem van God die hij als mens geloofd en leert gehoorzamen, te volgen. Zo kennen we Abraham daarom ook vooral: als gelovige. Hij vertrouwde op God en Zijn Woord. Want ondanks tegenslagen, beproevingen en eigen misstappen, overwon zijn geloof. Zo is hij door zijn geloof ook vandaag iemand waarvan we kunnen leren. Van zijn leven en sterven, maar vooral ook van zijn roeping. Ten minste dat vind ik. Daarom heb ik als thema en inleiding gekozen “zijn roeping”. Daar begon het mee voor hem en ja, daar begint het mee voor ons mensen! En sterker nog, daarmee begon deze avond vooral ook voor Orhan en voor mij!

Locatie: Wijkcentrum de Symfonie/Paulusschool in het Arnhemse Broek:

18.30 Inloop: koffie & thee
19.00 Marasli Orhan, heet namens Vaders Actief iedereen welkom!
19.10 Rob van Sprang, Abrams roeping!
19.25 Pastor David van the mountain of the Lords House Ministry vertelt…
19.45 Caver Kaya van Stichting Mozaïk vertelt … en leidt het offermaal in!

20.10 Pauze (uitloop)

20.20 Offermenu:
1. Linzensoep (Mercimek);
2. Lamsvlees of soja met rijst, brood en salade (Et Ruzu/Sota Pilav, Ekmek, Salata);
3. Fruit en baklava (Meyve, Baklava)

21.30 Reacties uit het publiek en bedankjes namens de organisatie!
21.45 Afsluitende lezing/dankwoord van Imam Muhsin Gumus

About the author / 

Rob van Sprang

Leave a Reply