asd asdsa f
Uncategorized

Voor iedereen: “Een werkbare definitie van integratie”

0 82


Hoewel ik integratie een verschrikkelijk woord vind, heb ik lang gezocht naar een definitie waar we als Vaders Actief iets mee kunnen. Tot vandaag werd ik hierin teleurgesteld. Ik denk mede omdat ik me geen gelukkig beeld van een geïntegreerd mens kon voorstellen. Niet in een huwelijk waarbij ik een soort hermafrodiet voor me zag waarin de man en vrouw, ondanks een geslaagde integratie, vechten om de opperste heerschappij over hunner gezamenlijk lichaam en geest. Laat staan dat alle mensen in “de Nederlander” zouden kunnen worden geïntegreerd. Tevens biedt het idee dat als mensen Nederlands spreken, er geen extremisme onder de Nederlandse zon zou zijn, weinig hoop. De moordenaar van Pim Fortuyn, maar ook Karst uit het Gelderse Huissen spraken immers goed Nederlands. Dus hoe storend dit Niet Nederlands spreken ook is, het voorkomt niets en is dus een weinig zinvolle reactie op dit soort ‘on’-Nederlandse gebeurtenissen.

Vandaar mijn blijdschap over deze definitie: “Een persoon is geïntegreerd, als deze een evenwichtig web van loyaliteiten in zijn of haar leven heeft gesponnen, die met elkaar de loyaliteit aan de Nederlandse samenleving ondersteunen”. De bedenker Bart Brandsma, schrijver van het boek “De hel, dat is de ander” voegt hieraan toe dat het zinloos is om één van deze loyaliteiten afzonderlijk te meten, want een enkele draad, hoe stevig, hoe dik of hoe lang dan ook, is voor een spin nooit genoeg om een volledig web te weven. Deze definitie is werkbaar vanwege het feit dat deze iedereen bevraagt zowel wat betreft intentie als gedrag. De vraag is namelijk waar liggen jouw loyaliteiten? Vrijgezellen en vaders/moeders, werkenden en niet-werkenden, (hang)jongeren en ouderen, gelovigen en niet-gelovigen, allochtone en autochtone Nederlanders zullen deze vraag gemiddeld anders beantwoorden. Ook wordt de mate van tevredenheid enigszins meetbaar, want deze zal afhangen van hoe het individu zich ontwikkelt t.o.v. zijn, haar, loyaliteiten. Een 2e vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “denk je dat je een goede vader bent?” of “word je gewaardeerd als werknemer van….?”

Het project “Vaders Actief” beantwoordt deze vragen niet, maar doet een oproep aan alle Vaders en via de vaders ook aan moeders, kinderen enz. ,want “SAMEN LEVEN, IS SAMEN ACTIEF ZIJN”, voor kinderen, voor moeders, voor ouderen, voor de buurt, voor de stad, voor Arnhem. Opdat we samen als Arnhemmers een evenwichtig web van loyaliteiten aan de samenleving weten te weven, dat voldoende groot en flexibel is om met de uitdagingen voor de 21ste eeuw om te kunnen gaan.

Rob van Sprang
Stichting Ezelshoren/Vaders Actief

About the author / 

Rob van Sprang

Leave a Reply